Lillen nio veckor, i gammal sepiatoning.

Malamute Dot Se i begynnelsen.

Det som började en mörk natt i Mörkret i Dalarna, under den första Polardistans tävlingen, är en annan historia som kommer i en separat följetäng. — Vad är en följetäng?

Malamute.se skapades- bokades lite tidigare än när den första starten av  Polardistans gick av stapeln. Det var nog konsten att kunna förvärva ett sajtnamn som triggade. Det saknades strategi till vad sajten skulle användas. Okunnigheten om Word Wide Web isig fanns, men för att överbrygga detta, hade vi turen att få tag på en dator. som för den tiden var en lyxig dator med Windows 98, som är ett DOS-baserat operativsystem från Microsoft. Skärmen var ju en sådan där fyrkantig ”liten” sak. Men det gick ju att se vad den visade!

Så skulle man ju koppla upp sig till världen också. Bland den häftigaste uppkopplingen då var Integrated Services Digital Network (ISDN), vilket kopplades in via vanliga koppartråden och som dom säger i en dålig reklam ”…det fungerar för mig!” som syftar på vitamin lurendrejeri, utförd av en avdankad SVT-alpinexpert.  Då fanns inte heller Bredbandskollen för hastighetskontroll, men troligen låg hastigheten på ~24 Mbit/s ned, upp var ju påtagligt sämre och vem minns inte det gamla hederliga uppkopplingsljudet!

Någon direkt sajtbyggning förekom inte. Man surfade, började skriva och skicka e-post åsså lite spel. Det var otroligt lätt att få Windows 98 till att ställa till med oreda. Otaliga nattliga timmar användes till ominstallation av operationssystemet. För att kunna använda Windows 98, var man först tvingad att installera speciella drivrutiner och konfigurera dessa rätt. Kan inte minnas att det fanns något som kallades backupper vid denna tid. Så höll det på ända in på 2000-talet

IT-boomen gick fram med stormsteg och landade hos företag och skattemyndighet. Nu kunde man köpa datorer till den anställde med någon sorts skattereduktion, som kom den anställde tillgodo. Nu vart det den senaste med Windows XP och om man satsade så tog man XP Pro. Man satsade!
Sicken upplevelse det blev och huuvaligen så många nattliga timmar man avsatt framför den nya skärmen som nu mera var rektangulär.

Har varit Windows XP-Pro ”trogen”. Trogen, dumt jävla uttryck, men finner inte på något annat just nu! Som operationssystem finns det fortfarande i den bärbara dator som efter ytterligare några år införskaffades och som används till att skriva detta. En hemskhet har man råkat ut för och det kom för några år sedan. Kommer skriva om det här.

Malamute.se hade inhandlats men så att säga varit i dvala. På den tiden fanns det inga planer på att ha en egen hemsida eller liknande. För då fanns i abonnemanget med Telia en möjlighet att ha en egen hemsida. Det var där som

Hemsidan till Skrevkollans Mini, med Mini som front figur.

Första hemsidan

sidan – Skrevkollans Mini fanns och man insåg att det fanns ett märkspråk som kallades HTML och stilmallar CSS. Tyvärr försvann denna möjlighet från Telia. Men då hade man ju kvar malamute.se.

På den tiden hade Mini lirkat in sig i Malamuteklubben, som det hette då. Olika evenemang bevistades och involveringen blev intensivare. Det var vid ett sådant tillfälle som den egentliga tanken med webb-namnet malamute.se ändrades. Från att det var tänkt till att överlåtas till klubben,  bestämdes det att inte göra så. Anledning till detta var att vissa misshagligheter med datarigrejor i klubbens namn gjorts privata. Det var ju liksom tur att så skedde, för som utvecklingen varit med SPHK och dess hemsida, kan man lugnt säga att det var tur att ingen överlåtelse skedde.

Så drog då en malamute-sida igång och den lades hos One.com – Ett riktigt skitställe! Bara problem om man ville göra det där lilla extra. Skådar man dagens sociala medier så lär problemen fortsätta. Men dom är billiga!
Det hade kommit en uppkomling i närområdet som verkade lovande. Det var och är Oderland AB vilka fortfarande har äran att ha oss hos sig.

Nu skulle det tas ett beslut om vad som skulle användas till uppbyggnaden av sidan. Kodknacka själv, alternativt använda ett innehållshanteringssystem (Content Management System, CMS). Otaliga tester vilka alla tog tid har gjorts. Allt från Windows Frontpage till webbpubliceringssystem med WYSIWYG-redigering. Gratis skulle det vara och valfritt att använda hur som helst. Man hade ju läst lite om GNU GPL utan att helt förstå vad det var! Den första hemsidan (riktiga) gjordes med IntegraMOD, men så försvann skaparen och det gick lite i stå.

Joomla eller Drupal, Drupal ansåg vara för stora företag så valet blev Joomla. Men så började letningen det igen, man skall ha ett fungerande tema. Tusen tester ändade upp med att det blev ett  YOOtheme som gjorde att sidan vid nedstängning efter klagomål såg ut så här:

 • Startsidan (Home) för gamla webben

  Hem-sidan som den såg ut när den stängdes ned.

 • En sida som visar Lillen som ripjägre

  Toligen den stund på jorden Lillen var i en helt annan värld, när han nästan en hel dag fick bära på en ripa.

 • Några högtidliga ögonblick visas bl.a. beviset som Klubbmäster

  Här blev Lillen Klubbmäster vid det första KM som anordnades av den nybildade klubben NAMK

 • Säsong 2007-2008

  Gammel husse blev Världsmästare

 • 2008-2009 Blandade händelser

  Bl.a. när vi blev attakerade av en ilsken älgko

 • del 2 av 2008-2009 Sista tävlingen

  Sista tävlingen som gjorde att Lillen blev 1:a hanhund att erhålla både svensk och norskt polarhund championat

 • 2009-2010 Livet leker med renletning och kolbullar

  Lite som man gjorde på lata fina dagar

 • X maj MMX

  Nionde födelsedagen firas

Några sidor som sparades just innan sidan fick stängas. Oderland tyckte inte om alla intrång från hackare som lyckades ta sig in eftersom Joomla versionen var för gammal.

Joomla versionen blev lite för gammal och temat skulle inte uppgraderas. Då lades allt i träda, tills ny inspiration kanske skulle infinna sig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.